Wednesday, August 8, 2012

Konvoi bantuan dari Arab Saudi bagi pelarian Syria tiba di JordanSatu konvoi Arab Saudi yang membawa bantuan kemanusiaan untuk pelarian Syria tiba di Jordan pada Selasa, laporan dari Setiausaha Agung Pertubuhan Jordan Hashemite Amal (JHCO) Ayman, Al Mifleh kepada agensi berita Petra.

Agensi melaporkan bahawa bantuan tersebut disimpan dalam JHCO gudang di Mafraq, kira-kira 80 kilometer di utara Amman modal.

"Konvoi merupakan trip pertama yang diperintahkan oleh Arab Raja Abdullah Bin Abdul Aziz untuk membantu pelarian Syria, sambil menambah bahawa konvoi tiba di sempadan Mudawara pada hari Isnin," lapor al-Mifleh kepada Petra.

Duta Besar Saudi di Jordan Fahd Bin Abdul Mihsin al-Zaid memberitahu Petra "konvoi datang bagi melaksanakan arahan Raja Saudi untuk membantu saudara-saudara Syria melalui kempen kebangsaan Saudi."

Beliau menambah bahawa satu perkenalan telah dibuat sejak dua hari lepas dengan JHCO dan Jordan Kastam untuk memudahkan kemasukan konvoi ke Jordan.

Jordan berkata ia merupakan rumah kepada lebih daripada 150,000 orang Syria, 36000 pelarian yang berdaftar dengan Agensi Pelarian PBB (UNHCR). Berhadapan dengan kritikan ke atas keadaan pelarian di dalam wilayahnya, Jordan telah berkata ia akan berusaha untuk meningkatkan taraf mereka.

"Kami akan menyiapkan bangunan yang akan menggantikan khemah-khemah ini kerana ia berhabuk dan terdapat angin di kawasan ini. Kami ingin memberikan keselesaan dan tiap-tiap perkhidmatan yang diperlukan, untuk pelarian Syria, "Menteri Luar Jordan Nasser Judeh telah berkata.

Britain dan Amerika Syarikat telah menjanjikan berjuta-juta dolar untuk membantu pelarian Syria yang melarikan diri dari kekejaman tindakan keras Presiden Bashar al-Assad.http://english.alarabiya.net/articles/2012/08/07/230970.html?PHPSESSID=hjro1hsuus4fv68jbgcvunmsn5

Sumber : Alarabiya

0 comments:

Post a Comment

 

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir

HEWIPMRAM

Footer Widget #3

Tetamu

Copyright 2010 We Care for Islam. All rights reserved.

rss digg delicious facebook