Saturday, January 15, 2011

Setelah 23 tahun , rakyat Tunisia bangkit untuk melakukan perubahanPresiden Zine El Abidine Ben Ali telah melarikan diri ke Arab Saudi, didorong oleh protes dahsyat dan ketidak kepercayaan rakyat keatasnya diatas pemerintahanya sebelum ini

Mohamed Ghannouchi, perdana menteri di bawah Ben Ali, diandaikan kuasa presiden sementara pada hari Jumaat tetapi tertolak kerana,keesokkannya , ketua parlimen menjadi pemimpin sementara sesuai dengan Perkara 57 perlembagaan.
12950369201588183803

PM Mohamed Genouchi, Sebagai Pejabat Presiden Sementara.namun menunggu kerana perkara 57 perlembagaan


Krisis di Tunisia semakin membesar dan tersebar di berbagai kota dan diberitakan sudah lebih dari 51 orang meninggal, dan perlakuan askar juga dikritik oleh dunia antarabangsa akibat kekerasan dijalanan. Pihak antarabangsa meminta askar tidak menggunakan kekerasan atau senjata untuk menembak kepada para demonstrasi.

Namun, demonstrasi semakin membesar. Dalam pidatonya kemarin (13/1), Presiden Ben Ali meminta kepada rakyat Tunisia untuk memberikan kesempatan kepada pemerintah untuk membangun negara dan menyelesaikan persoalan bangsa, namun himbauan tersebut dianggap sudah terlambat. Presiden memang ketika kerusuhan pertama di kota Sidi Bousaid menjanjikan melakukan pembangunan kota tersebut dan memberikan bantuan sosial negara kepada alumni perguruan tinggi yang belum bekerja.

أحداث تونس الدامية Sebelum ini , Presiden Ben Ali juga mengatakan bahwa
fenomena pengangguran dan ketidakadaan lapangan kerja dan krisis kewangan bukan hanya dialami oleh Tunisia saja, namun juga menjadi fenomena luas di dunia, dimana negara maju juga terkena krisis kewangan tersebut. Namun, nampaknya himbauan Presiden tidak mendapat respons positif dari rakyat Tunisia.


Dengan demonstrasi yang tidak henti , Presiden Ben Ali melarikan diri ke negara berdekatan bersama keluarganya .namun banyak negara membantah pendaratannya kerana masalah keselamatan.ini akan memberikan impak besar kepada negara-negara berdekatan.sehingga kini,presiden ini dilaporkan berada di jeddah.isteri ke-2 nya berada di dubai.
Tunisia adalah negara islam dan presidennya mestilah beragama islam.ekonomi utamanya adalah pertanian, perlombongan, perkilangan produk minyak bumi, dan pelancongan.sumber tenaga adalah minyak , gas dan nuklear

Kesimpulannya , adalah baik bagi kita untuk berjaga-jaga dengan apa yang ada.banyakkan berdoa supaya Tunisia bersatu dibawah lembayung islam dan tidak berpecah seperti sudan
Location of  Tunisia  (dark green)in the Arab League  (green)  —  [Legend]
kedudukan tunisia dipeta dunia

sumber 1
sumber 2

0 comments:

Post a Comment

 

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir

HEWIPMRAM

Footer Widget #3

Tetamu

Copyright 2010 We Care for Islam. All rights reserved.

rss digg delicious facebook