Sunday, May 25, 2014

Tentera Yaman disyaki membunuh pejuang al-Qaeda

Tentera Yaman telah melancarkan serangan terhadap tanah al -Qaeda. Suspek melarikan diri daripada operasi yang telah dilancarkan oleh tentera secara besar-besaran baru-baru ini yamg berada di selatan ke daerah berhampiran Sanaa."Kuasa-kuasa anti- keganasan Yaman dijalankan melalui operasi ketenteraan di Arhab . Dalam operasi tersebut, mereka telah membunuh tiga militan Al -Qaeda dan menangkap empat yang lain ," kata seorang pegawai keselamatan. Arhab yang berada kira-kira 35 kilometer dari Sanaa.

ATM juga mempunyai akses tertutup untuk Arhab kerana ia terus kepada pejuang sasaran.

Sumber yang sama berkata bahawa pada akhir 2011, suspek yang menjadi sasaran telah berjuang di Syria , di mana warga asing telah menyertai konflik antara pasukan yang setia kepada Presiden Bashar al -Assad dan pemberontak berjuang untuk menggulingkan beliau.

Pejuang-pejuang ,  termasuk warga asing , kembali ke Yaman dan berada di selatan al -Qaeda bastion Shabwa dan Abyan sebelum serangan tentera yang telah dilancarkan pada 29 April sehingga merebak ke Arhab.

Tentera berkata : "Disebabkan operasi ini ia menyebabkan kerugian besar kepada al -Qaeda dalam serangan terbarunya ini."Pesawat perang menjadi sasaran pejuang yang disyaki oleh tentera Yaman.

Al -Qaeda dieksploitasi pada 2011 sebagai pemberontakan 11 bulan  di Yaman yang membawa kepada penyingkiran Presiden Ali Abdullah Saleh dan merampas benteng besar di selatan dan timur negara itu .

Tentera berjaya menawan semula beberapa bandar-bandar utama pada tahun 2012 tetapi bergelut untuk menegaskan kembali kawalan di kawasan luar bandar walaupun merekrut sekutu militia kalangan puak-puak tempatan.

Sumber : Al-Jazeera


1 comments:

PAK JUNAIDI said...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

Post a Comment

 

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir

HEWIPMRAM

Footer Widget #3

Tetamu

Copyright 2010 We Care for Islam. All rights reserved.

rss digg delicious facebook