Sunday, December 25, 2011

BUNUH 50 ORANG DARI GERAKAN ISLAM "BOKO HARAM" DI NIGERIAPanglima tertinggi tentera Nigeria, Ozobojka Aaahjerica melaporkan pada Sabtu semalam, bahawa tentera telah membunuh lebih daripada 50 orang ahli-ahli gerakan Islam 'Boko Haram' di dalam pertempuran yang berlaku di bandar Damatturo, timur utara negara tersebut.

Aaahjerica mendakwa - dalam kenyataan yang disiarkan oleh sebuah radio tempatan di utara Nigeria - 'Boko Haram' mengalami kekalahan yang teruk dalam pertempuran tersebut.

Beliau menambah: "Terdapat konfrontasi besar berkenaan 'Boko Haram' di Damatturo berdasarkan siasatan, kami kehilangan 3 orang askar kami manakala 7 orang cedera, tetapi kami dapat bunuh lebih 50 orang daripada mereka."

Laporan awal menunjukkan bahawa pertempuran meletus antara pasukan keselamatan Nigeria dengan ahli gerakan Islam 'Boko Haram' pada petang Jumaat dan berjaya membunuh sekurang-kurangnya 19 orang.

Konfrontasi antara pasukan keselamatan dan 'Boko Haram' semakin kerap berlaku bermula 2 minggu lepas, dengan konflik yang semakin buruk di utara Nigeria.

Olahan sumber: Al-Basheer

0 comments:

Post a Comment

 

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir

HEWIPMRAM

Footer Widget #3

Tetamu

Copyright 2010 We Care for Islam. All rights reserved.

rss digg delicious facebook