Friday, November 26, 2010

Di Iraq, Muslim Sunni Hanya Jadi Pembersih Toilet

Iraq sudah hampir tidak beza lagi dengan Iran sekarang. Demonstrasi sedikit sahaja, hukumannya penjara. Atau tidak mustahil, hukuman mati. Namun ini hanya berlaku untuk orang non-Syiah saja. Seperti yang terjadi pada Tariq Aziz, Saadoun Shakir, Dan Abid Hamoud.

Ketiga orang ini melakukan demonstrasi, protes berterusan terhadap kerajaan Iraq sekarang ini yang dikuasai oleh Syiah sepenuhnya. Tariq Aziz berasal dari Kristian sedangkan dua yang lain merupakan Islam Sunni-musuh besar Syiah.


Jurucakap mahkamah, Abdul Saheb yang merupakan Syiah sejati mengatakan bahawa "aksi mereka itu untuk menghancurkan Syiah selama tahun 1980-an."

Setelah pencerobohan AS ke Iraq pada tahun 2003, Syiah automatik mengambil alih semua subjek kehidupan negara, bermula daripada polis, tentera, bank, sekolah, birokrasi, pemerintahan, dan yang paling utama-sistem kehakiman dan undang-undang. Warga Sunni Iraq diberitakan menjadi pembersih toilet di mahkamah.

Padahal di zaman Saddam Hussein, walaupun tak dilayan dengan cukup baik, warga Syiah di Iraq hampir tak pernah diganggu hak-hak dan keperluannya.sumber

0 comments:

Post a Comment

 

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir

HEWIPMRAM

Footer Widget #3

Tetamu

Copyright 2010 We Care for Islam. All rights reserved.

rss digg delicious facebook