Wednesday, June 18, 2014

Saudi memberi amaran perang saudara di Iraq

Arab Saudi memberi amaran akan berlaku perang saudara di Iraq dengan kesan-kesan tidak menentu di rantau ini, selepas militan Sunni merampas kawasan yang terbesar dari tentera kerajaan Syiah yang dipimpin.

Pergolakan di Iraq "membawa tanda-tanda amaran perang saudara dengan kesan-kesan tidak menentu di rantau ini," kata Menteri Luar Putera Saud al-Faisal pada perasmian mesyuarat blok Islam di bandar Laut Merah Jeddah.Putera Saud dikenakan tuduhan oleh Saudi bahawa "dasar-dasar mazhab pengecualian" Sunni minoriti Arab Iraq yang dilaksanakan oleh kerajaan Perdana Menteri Nuri al-Maliki bertanggungjawab bagi keganasan.

Ini membuka jalan bagi negara-negara yang mempunyai "niat jahat" ke arah Iraq "untuk meneruskan plot mengancam keselamatan, kestabilan, perpaduan nasional dan semangat identiti Arab," kata Putera Saud.

Kenyataan beliau sebagai Presiden Iran Hassan Rouhani berkata negaranya akan melakukan apa sahaja untuk melindungi tempat suci Syiah di Iraq terhadap militan Sunni.

Kerajaan Iraq, yang terletak berhampiran dengan Tehran, telah mengeluarkan kenyataan menuduh Sunni Arab Saudi membiayai militan.

Sumber : AhramOnline

1 comments:

PAK JUNAIDI said...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

Post a Comment

 

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir

HEWIPMRAM

Footer Widget #3

Tetamu

Copyright 2010 We Care for Islam. All rights reserved.

rss digg delicious facebook