Monday, August 13, 2012

60, 000 Umat ISlam Mengadakan demonstrasi di Mali

 60.000 Umat Islam Menghadiri Aksi Damai di Mali

Hampir 60.000 umat Islam berkumpul untuk berdemonstrasi di Mali, sebuah negara yang telah terjejas teruk akibat keganasan sejak awal tahun ini apabila terdapat rampasan kuasa untuk menggulingkan Presiden Amadou Toumani Touré.
Demonstrasi Ahad semalam (12/8) bertujuan untuk "keamanan dan perdamaian" di ibu negara Bamako  yang dianjurkan oleh institusi-institusi Islam di negara ini dan ahli-ahli politik utama, termasuk Perdana Menteri Cheikh Modibo Diarra, menghadiri acara tersebut, dilaporkan AFP.
Bercakap dengan orang ramai, ketua Mali Mahmud Dicko Majlis Agama Islam Tinggi berkata,

"Marilah kita berdoa untuk Mali, marilah kita berdoa untuk keamanan."
Dicko baru-baru ini telah mengadakan mesyuarat dengan ahli-ahli teras Tauhid dan Jihad pergerakan di Afrika Barat (MUJAO) dan Ansar Dine (Pelindung Iman), yang mengawal bandar utara utama negara selepas rampasan kuasa di Bamako Mac.
Pada bulan Januari, pejuang daripada Tuaregs di utara memberontak terhadap tuntutan Bamako berkerajaan sendiri dan bebas, yang dengan cepat memberi kesan kepada angkatan tentera negara Afrika Barat.
Pada 22 Mac tentera pemberontak yang diketuai oleh Mali Amadou Sanogo Haya menggulingkan Presiden Touré, dan mengambil alih kerajaan.
Para pemimpin rampasan kuasa berkata bahawa mereka melakukannya kerana marah pada ketidakupayaan kerajaan rampasan kuasa untuk meleraikan pemberontakan Tuaregs di negara utara.
Walau bagaimanapun, selepas rampasan kuasa, terdapat kawalan pemberontak Tuaregs di sekitar kawasan padang pasir utara, tetapi kumpulan Islam telah membawa mereka keluar dan menyita kawalan semua kawasan padang pasir utara, yang lebih besar daripada Perancis atau Texas. (FQ / prtv)

Sumber: eramuslim

0 comments:

Post a Comment

 

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir

HEWIPMRAM

Footer Widget #3

Tetamu

Copyright 2010 We Care for Islam. All rights reserved.

rss digg delicious facebook