Friday, November 25, 2011

Mesir:Sabotaj Letupan Saluran Paip Yang Membekalkan Gas Mesir Ke Israel

Dipercayai tindakan sabotaj meletupkan saluran paip gas yang melalui antara Mesir,Israel dan Jordan di Al-Arish buat kali ke-8 tahun ini.

Menurut agensi berita MENA telah melaporkan tindakan sabotaj meletupkan saluran paip yang membekalkan gas kepada Israel kira-kira 60 km (37 batu) barat bandar Mesir Al-Arish pada hari ini (Jumaat-25/11/11).Laporan tersebut turut menjelaskan bahawa letupan itu telah menyebabkan sedikit kerosakan dan api tidak dapat dinyalakan kerana gas tidak mengalir melalui saluran paip ketika kerja pembaikan dari serangan sebelumnya. Setakat ini, tiada laporan kecederaan. Saluran tali paip yang membawa gas melalui Sinai ke Jordan dan Israel telah diserang sebanyak tujuh kali pada tahun ini. Serangan pertama telah dilakukan semasa revolusi kebangkitan besar-besaran yang menjatuhkan kekuasaan Presiden Husni Mubarak pada Februari yang lalu.

Serangan terakhir telah dilakukan 2 minggu yang lalu apabila dua letupan melanda seksyen saluran paip yang sama. Tentera telah dikerah untuk memantau tempat letupan. Penghantaran gas kepada Israel telah dipersetujui Mubarak telah mendapat krtikan hebat. Israel menjana 40 peratus daripada kuasa elektrik melalui gas asli tersebut manakala Mesir menyediakan 43 peratus daripada bekalan gas.

Pihak berkuasa Mesir telah mengumumkan beberapa kali langkah-langkah untuk meningkatkan perlindungan saluran paip dan cuba untuk menangkap suspek yang melakukan serangan.

Sumber diolah : Alarabiya

0 comments:

Post a Comment

 

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir

HEWIPMRAM

Footer Widget #3

Tetamu

Copyright 2010 We Care for Islam. All rights reserved.

rss digg delicious facebook