Thursday, May 29, 2014

Isu Wanita Hamil Dibunuh Kejam : PM Pakistan Mohon "Tindakan Segera"

ISLAMABAD : Perdana Menteri Pakistan telah mengarahkan pegawai-pegawai wilayah untuk mengambil " tindakan segera " atas pembunuhan kejam seorang wanita hamil  mati di luar sebuah Mahkamah Tinggi.Farzana Parveen telah diserang ketika berada di luar bangunan Mahkamah Tinggi di bandar timur Lahore oleh lebih daripada dua dozen bata yang telah dilontarkan kepadanya, termasuk abang dan bapanya, atas harapan berkahwin terhadap keputusan keluarganya.

Setiap tahun, beratus-ratus wanita dibunuh oleh saudara-mara di Pakistan kononnya untuk mempertahankan "kehormatan" keluarga  namun sifat kurang ajar diatas serangan yang telah dilakukan itu  telah mengejutkan aktivis hak asasi negara.

Hakikatnya para pegawai polis hendaklah menjaga kehormatan mahkamah serta tidak perlu untuk campur tangan bagi menyelamatkan wanita berusia 25 tahun ini sehingga tercetusnya kemarahan rakyat.

Perdana Menteri Nawaz Sharif telah memberitahu Ketua Menteri Punjab, saudaranya Shahbaz Sharif, untuk bertindak :
"Saya mengarahkan Ketua Menteri mengambil tindakan segera dan laporan hendaklah dikemukakan petang ini ke pejabat saya ," kata Perdana Menteri dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabatnya.
"Jenayah ini sama sekali tidak boleh diterima dan perlu ditangani mengikut undang-undang dengan segera. "

Parveen wanita yang mengandung tiga bulan, telah pergi ke mahkamah untuk memberi keterangan bagi mempertahankan suaminya Muhammad Iqbal yang dituduh oleh saudara-mara beliau kerana menculik serta memaksa beliau untuk berkahwin.

Iqbal , 45, berkata pasangan itu telah terselamat daripada serangan sebelum ini semasa kes pertama pada 12 Mei dan menuntut keadilan untuk isterinya. Kejadian itu mendapat perhatian segera daripada media global dan aktivis hak asasi manusia antarabangsa.

Tahun lepas, seramai 869 wanita  meninggal dunia dalam kes 'pembunuhan maruah' yang telah direkodkan mengikut Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Pakistan.

1 comments:

PAK JUNAIDI said...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

Post a Comment

 

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir

HEWIPMRAM

Footer Widget #3

Tetamu

Copyright 2010 We Care for Islam. All rights reserved.

rss digg delicious facebook